Rośliny

Trauskawka? Warto jeść truskawki i jak czerpać z dobrodziejstwa przez cały rok!

Trauskawka? Warto jeść truskawki i jak czerpać z dobrodziejstwa przez cały rok!
Truskawka – polskie dobro narodowe – dlaczego warto jeść truskawki i jak czerpać z dobrodziejstwa przez cały rok Niezwykle rzadko spotkać można osobę, która nie

Truskawka – polskie dobro narodowe – dlaczego warto jeść truskawki i jak czerpać z dobrodziejstwa przez cały rok

Niezwykle rzadko spotkać można osobę, która nie przepadałaby za truskawkami. Są synonimem polskości, lata, witalności i zdrowia. Nie bez powodu! To same z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców, a lista ich dobroczynnych właściwości jest bardzo długa.

Truskawki tak głęboko zakorzeniły się w polskiej kulturze kulinarnej, że wydaje się, jakby istniały od zawsze. Tymczasem liczą one zaledwie 200 lat! Ich przodkami są poziomki chilijskie i wirginijskie. Zostały one skrzyżowane przez botaników na rozkaz wielkiego miłośnika tych czerwonych owoców – Ludwika XIV, w wyniku czego powstała ich większa, czerwieńsza i bardziej soczysta odmiana. I choć truskawka stworzona została niejako za sprawą eksperymentu, nie znaczy to, że nie zawiera cennych witamin i minerałów. Wręcz przeciwnie – to prawdziwa, niskokaloryczna skarbnica wartości odżywczych, smaku i innego aromatu.

Truskawki to bardzo obfite źródło witaminy C – o wiele cenniejsze niż cytryna czy jakikolwiek inny owoc cytrusowy. Już 20 dag truskawek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na tę cenną witaminę, odgrywającą ogromną rolę w utrzymywaniu układu odpornościowego w odpowiedniej formie. Truskawki cechują się też zawartością witaminy A, witamin z grupy B, witaminy PP oraz wszystkich ważniejszych mikro – i makroelementów. Nie należy zapominać również o wapniu, magnezie, manganie czy żelazie. Wszystko to sprawia, że truskawki pomocne są w takich schorzeniach jak: niedokrwistość, kamica żółciowa, cukrzyca, egzema, otyłość, a także trądzik. Niektórzy naukowcy twierdzą nawet, że jedzenie truskawek pomaga utrzymać naturalną biel zębów, hamuje też osadzanie się kamienia nazębnego, a zawarty w tych czerwonych cudeńkach brom ułatwia zasypianie. Nie ważna nie wymienić tu też upiększających właściwości truskawek. Sporządzona z nich maseczka nie tylko nawilża i oczyszcza cerę, a także rozjaśnia przebarwienia oraz pomaga pozbyć się blizn.

A to już wiesz?  Kwiaty cebulkowe na balkonie

Wszystkie truskawki zawierają moc wartościowych składników, ale nie wszystkie są tak do końca zdrowe, ponieważ często te smakowite owoce zanieczyszczane są na poziomie upraw. Najzdrowsze są oczywiście owoce, które wynikają z przydomowego ogródka, ewentualnie ze doświadczonego i zaprzyjaźnionego gospodarstwa, w jakim nie używa się sztucznych środków ochrony roślin ani chemicznych nawozów – przyznaje Katarzyna Barczyk – przedstawiciel marki Puffins, oferującej gamę nowoczesnych, 100% naturalnych owoców puffingowanych. Takie truskawki, może nie są ogromne i nie wyglądają aż tak imponująco, jak owoce, których uprawy „ulepsza się” chemicznie, ale są niedoścignione w smaku i można jeść je do woli, wszędzie i w każdej postaci. Truskawki to także prawdziwe morze możliwości kulinarnych. Można robić z nich koktajle, dodawać do owocowych i warzywnych sałatek, makaronów, zup i deserów, zapiekać na słodko a nawet serwować w towarzystwie serów, mięs i ryb! Niestety zdrowe, świeże truskawki to towar sezonowy. Jednak miłośnicy truskawek, którzy chcą cieszyć się ich smakiem przez cały rok mogą skosztować również ich suszonej wersji – także bardzo smacznej i mocno truskawkowej. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób suszenia oraz konserwację takich owoców. Przetworzone, suszone owoce nie powinny być siarkowane, a metodą ich konfekcji powinno być suszenie próżniowe, tzw. puffing, które odbywa się w bliskim czasie i niskiej temperaturze, a dzięki temu nadaje chrupkość, zachowuje objętość owoców, kształt, smak oraz niemalże wszystkie naturalnie występujące witaminy i inne wartości odżywcze. Co więcej, taką chrupiącą przekąskę można wygodnie zabrać ze sobą wszędzie: do pracy, na spacer, doskonale sprawdzi się także jako element pysznego, wartościowego i pożywnego śniadania dla swoich pociech, które przecież uwielbiają truskawki ponad wszelkie inne owoce.

Nic nie równa się smakowi dojrzałych, aromatycznych truskawek. Świeże, zmiksowane czy suszone mają zbawienny wpływ na zdrowie oraz służą urodzie. Są te niezwykle wdzięcznym składnikiem wielu dań, nie tylko na słodko. Gazpaccio z truskawkami, truskawkowy sos chili, sałatka z awokado, serkiem ricotta i suszonymi truskawkami czy sos truskawkowo-balsamiczny, towarzyszący polędwiczkom wieprzowym to właśnie kilka propozycji wykorzystania tych niezwykłych owoców. Warto pokusić się o połączenie ich z dobrymi składnikami, aby odkryć ich nową twarz – równie dobrą i tak samo zdrową.

A to już wiesz?  Czego pragną rośliny latem?

Puffins.co

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy