Pasowa kompozycja zieleni otoczy Park Naukowo – Technologiczny w Puławach

Ogrodownia przygotowała projekt terenu dla nowej inwestycji, tym razem w Puławach. Powstający tam Park Naukowo-Technologiczny otoczy zieleń w układzie pasowym, nawiązującym do nowoczesnej elewacji trzech budynków Parku.

Przygotowana przez Ogrodownię koncepcja zieleni wokół Parku Naukowo-Technicznego w Puławach opiera się na idei przedstawionej w zwycięskim projekcie konkursowym wykonanym przez firmę architektoniczną DEDECO.

Obszar opracowania obejmuje otoczenie trzech, nowo zaprojektowanych budynków biurowo – technologicznych. Kompozycja zieleni w najbliższym sąsiedztwie budynków opiera się na układzie pasowym, nawiązującym do elewacji budynków, a przewidziane w projekcie swobodne nasadzenia drzew rodzimych gatunków związują teren inwestycji z otaczającym krajobrazem.

Zieleń przed frontem budynków pełni rolę reprezentacyjną. Rośliny tworzą pasy w formie  strzyżonych i niestrzyżonych żywopłotów oraz traw ozdobnych, które ulegają rozczłonkowaniu na coraz drobniejsze elementy przechodząc stopniowo w zlokalizowany centralnie plac, przy którym mieści się główne wejście do budynków.

„Taki układ zieleni ma na celu zebranie ruchu pieszego z parkingów i skierowanie go w kierunku  głównego wejścia. Strefa wejściowa została dodatkowo podkreślona pionowymi elementami sześcianów ze strzyżonego grabu,  umieszczonych na niewysokich pieńkach, jakby lewitujących wokół placu” – powiedziała Agnieszka Duc, współwłaścicielka Ogrodowni – „Dodatkowo, pośród zieleni rozmieszczono nowoczesne ławki ze stali szlachetnej.”

Pomiędzy budynkami znajdują się dwa dziedzińce o reprezentacyjno – wypoczynkowym charakterze. Również tu kompozycja opiera się na liniach biegnących wzdłuż elewacji budynków. Pasy uformowano z różnych gatunków bylin i krzewów w formie strzyżonych żywopłotów i biegnących wzdłuż nich kamiennych ścieżek.

Pasową kompozycję dziedzińców podkreślają zbiorniki wodne. Obu wnętrzom, opartym na tej samej zasadzie kompozycyjnej, nadano jednak nieco odrębny charakter. Dziedziniec północny ma dynamiczny charakter dzięki zastosowaniu nieregularnych, jakby potasowanych pasów zieleni oraz zbiorników wodnych z fontannami. Na dziedzińcu południowym kompozycja opiera się na centralnej osi, którą stanowi podłużny kanał, po bokach którego położone są zbiorniki z roślinnością bagienną. Układ tego wnętrza ma spokojniejszy charakter. Również dobór gatunków podkreśla różnice pomiędzy tymi wnętrzami. Elementem spajającym je kompozycyjnie są biegnące w poprzek dziedzińców drewniane pomosty oraz wypoczynkowe place wyposażone w przenośne fotele i stoły ze stali.

W zachodniej części terenu, na przedłużeniu południowego dziedzińca zlokalizowano niewielki plac służący do rekreacji i wypoczynku. Główną atrakcją tego miejsca są nowoczesne, ażurowe altany ze stali, z ruchomymi aluminiowymi żaluzjami, które można opuszczać lub podnosić w zależności od pogody.



***



Ogrodownia to dział Pracowni Sztuki Ogrodowej, specjalizujący się w inwestycjach mieszkaniowych, publicznych i komercyjnych na terenie całego kraju. Zajmuje się sporządzaniem projektów architektury krajobrazu i ich realizacją, inwentaryzacją zieleni, rewaloryzacją ogrodowo-parkowych założeń historycznych oraz doradztwem z zakresu architektury krajobrazu. Ogrodownia zaprojektowała m.in. zieleń dla budynku MINI Politechniki Warszawskiej oraz otoczenie Indywidualnego Domu TypOwego. Do realizacji Ogrodowni należą m.in. plac wypoczynkowy w Parku Ujazdowskim w Warszawie, zieleń na dachu centrum handlowego Arkadia w Warszawie, a także otoczenie osiedli mieszkaniowych Słoneczny Skwer, Pegaz, Lazurowa Dolina czy Osiedle Słoneczne.

Authors

Related posts

Top