Zdrowie

Kolejne wydarzenia na Polagrze Food

Kolejne wydarzenia na Polagrze Food
Kolejne wydarzenia na Polagrze Food 14.09.2010 Kolejne wydarzenia na Polagrze Food Podczas konferencji prasowej zorganizowanej przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie minister

Kolejne wydarzenia na Polagrze Food
14.09.2010
Kolejne wydarzenia na Polagrze Food Podczas konferencji prasowej zorganizowanej przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie minister Sawicki odniósł się do informacji o wzroście cen pieczywa.

„Nie ma wskazań do tego, aby ceny chleba rosły lawinowo” – podkreślił i zaapelował do piekarzy o spokój i racjonalność, zarówno w działaniach, jak i debacie publicznej. „To co się dzieje na rynku zbóż i chleba jest rezultatem działań spekulacyjnych i tendencyjnego wprowadzania konsumentów w błąd. Wiadomo, że rządy państw UE nie mają krajowych instrumentów regulacji tego rynku. Zgodnie z zasadami Wspólnej Polityki Rolnej interwencja na rynku zbóż może być prowadzona od 1 listopada w celu obrony ceny 101,3 euro. W tym roku taka sytuacja nam nie grozi” – zapewnił minister.

Odpowiadając goszczącym na targach, zagranicznym gościom zaznaczył, że 80. % wzrost cen nie może być tłumaczony zużyciem zbóż na cele energetyczne ani sytuacją na rynkach azjatyckich. Wyraził również pogląd, że giełdy terminowe nie są zabezpieczeniem przez spekulacją na tym rynku, a wręcz przeciwnie sprzyjają im. „To powód, aby rozpocząć dużą debatę o rynku zbóż w UE” – podkreślił. Namawiał także piekarzy do zadbania o jakość i promocję pieczywa. „Nie możecie mówić, że chleb jest gorszej jakości bo ziarno jest gorsze. Teraz chleb wypiekany jest z ubiegłorocznego ziarna i wystarczy go jeszcze do końca bieżącego roku. Ilość zboża jaka jest w Unii Europejskiej zapewni zapotrzebowanie na nie. Trzeba dbać i bronić jakości chleba, bo tylko tak można dobrze sprzedać i wypromować. Kultura wypieku i szacunek do chleba był w Polsce zawsze wysoki, dlatego jego cena może jedynie na tyle wzrosnąć, aby ten szacunek nie był za tani.” – powiedział szef resortu.

Dziś w Poznaniu odbył się finał krajowych eliminacji do Pucharu Świata w Piekarstwie. To wydarzenie ważne dla uczestniczących w targach piekarzy. Rywalizując o prestiżowe nagrody prezentują tu oni swój kunszt i profesjonalizm. Zwycięscy tego konkursu będą reprezentować Polskę w eliminacjach międzynarodowych w konkursie o Puchar Świata Piekarzy, które odbywać się będą w 2011 r. w Ameryce, Europie, Afryce, na Bliskim Wschodzie oraz Azja. Finał odbędzie się w 2012 roku w Paryżu. Odwiedzając zorganizowany przez Forum Piekarzy i Cukierników finał minister Sawicki pogratulował zwycięzcom i życzył powodzenia w mistrzostwach Światowych. Minister odwiedził dziś także targowe ekspozycje mleczarzy, wędliniarzy, piekarzy. Zapoznał się również z ofertą maszyn do przemysłu cukierniczego.


W tym samym czasie co Polagra – Food, odbywają się targi Gastro Trendy, na których prezentowane są maszyny i urządzenia dla gastronomii, wyposażenie lokali, produkty spożywcze, a także usługi. Podczas tych targów odbywa się jubileuszowa X edycja prestiżowego konkursu Kulinarny Puchar Polski. Tegoroczna edycja jest wyjątkowa. W konkursie biorą udział najlepsi z najlepszych szefowie kuchni oraz ich pomocnicy. Pokazy swoich kulinarnych umiejętności prowadzą też dotychczasowi zwycięzcy konkursu. Do oceny smakowej potraw przygotowanych przez tegorocznego laureata zaproszony został minister Marek Sawicki, który degustował potrawy z jagnięciny.

A to już wiesz?  Najlepsza dieta

Wieczorem dobyła się gala finałowa jubileuszowej 10. edycji konkursu Kulinarny Puchar Polski. Nagrody zwycięzcom konkursu wręczył minister Marek Sawicki. Okolicznościowe medale otrzymali także partnerzy strategiczni. W imieniu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które również było takim partnerem medal odebrała dyrektor Biura Ministra Anita Szczykutowicz. Konkurs odbywał się pod znakiem programu „Poznaj Dobrą Żywność”, którego głównym celem jest informowanie o wysokiej jakości polskich produktów spożywczych.

Oprócz samych imprez typowo wystawienniczych na Polagrze nie brakuje także okazji do spotkań w gronie fachowców na licznych konferencjach i seminariach, które stanowią doskonałą platformę do wymiany poglądów i nawiązania kontaktów handlowych.

http://www.minrol.gov.pl/index.php?/pol/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Kolejne-wydarzenia-na-Polagrze-Food

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy