Zioła

Herbata z mlekiem na trzy sposoby

Herbata z mlekiem na trzy sposoby
Informacja prasowa Poznań, 9 października 2017 r. Herbata z mlekiem na trzy sposoby Popularna w Polsce bawarka kiedyś kojarzyła się głównie z młodymi mamami –

Informacja prasowa
Poznań, 9 października 2017 r.
Herbata z mlekiem na trzy sposoby
Popularna w Polsce bawarka kiedyś kojarzyła się głównie z młodymi mamami – miała wspomagać proces produkcji mleka. Dzisiaj wiadomo już, że ten sposób niestety nie pomaga przy problemach z laktacją. Nie ma jednak wątpliwości, że jest to napój o wyjątkowym smaku. Warto więc przygotować go według przepisów ekspertów marki Akbar.
Herbata sama w sobie jest bardzo zdrowa. Odpowiednio parzona jest bogata w antyutleniacze i garbniki, które chronią błony śluzowe jelit, zapobiegając między innymi biegunkom. Naukowcy do tej pory spierają się, czy dodanie mleka do herbaty wzmacnia jej działanie czy, poza walorami smakowymi, nie ulepsza w żaden sposób napoju. Bez względu na to, warto poznać różne wersje tego smacznego trunku, przygotowując go według przepisów z różnych zakątków świata, i wybrać swój ulubiony.
Polska bawarka
Do Polski bawarka dotarła wcześniej niż kawa. Początkowo był to napój przyrządzany z herbaty, mleka i odrobiny alkoholu, np. czerwonego wina. Poniżej przepis na wersję z dodatkiem rumu.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• 200 ml mleka
• 50 ml rumu
Przygotowanie:
Z herbaty przygotowujemy mocny napar. Mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy do niego odcedzoną z liści herbatę. Na koniec łączymy napój z rumem. Podajemy ciepły.
Angielska herbata z mlekiem
Sposób przygotowania wersji angielskiej różni się od metody przyrządzania naszej bawarki. Tutaj inna jest kolejność – każdy z gości przy stole do zaparzonej już herbaty sam dodaje zimnego mleka. Jeżeli chodzi o samą herbatę, proponujemy przepis urozmaicony o korzenną nutę cynamonu, który idealnie komponuje się z angielską bawarką.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Mleko
• ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy w czajniczku – dodając po łyżeczce herbaty na każdą osobę i jedną dodatkową łyżeczkę na czajniczek. Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Po tym czasie odcedzamy liście. W oddzielnym naczyniu podajemy zimne mleko z cynamonem.
Lankijska masala chai
Jest to najsłodsza propozycja. Uwielbiana przez Lankijczyków i stopniowo podbijająca kraje europejskie.
Składniki:
 Herbata Akbar Pure Ceylon
 Łyżka miodu lub brązowego cukru
 ½ szklanki mleka
 ½ szklanki wody
 Kardamon, cynamon, imbir
Przygotowanie:
Gotujemy mleko z wodą i przyprawami na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy herbatę. Dobrze mieszamy wywar i zdejmujemy go z palnika. Herbata powinna się parzyć przez kolejne 5 minut. Po tym czasie osładzamy ją cukrem lub miodem.
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

A to już wiesz?  Ból oczu – oznaka groźnej choroby?

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy